Proizvodnja vina – Termovinifikacija
GULFSTREAM
GULFSTREAM
OSLOBODITE VOĆNE OKUSE IZ GROŽĐA
GULFSTREAM jamči kontrolirano i učinkovito zagrijavanje vašeg grožđa. Princip uranjanja daje trenutne i dosljedne rezultate uz očuvanje kvalitete berbe.
PERA PREDNOSTI:
KVALITETA
• Očuvanje grožđa
• Brzo ekstrahiranje svih fenolnih spojeva
• Smanjenje količine pirazina i geosmina
• Kontrola štetnih enzima (laktoza, polifenol i oksidaza)
• Dobivanje ispunjenih, nježnih i aromatskih vina
ISPLATIVOST
• Smanjenje troškova rada
• Stvaranje vrijednosti od 100% berbe
• Smanjenje do 35% energije
• Tretiranje oštećenog grožđa (Botrytis)
UČINKOVITOST
• Puni raspon
• Svestranost:
– Reguliranje visokih i nisikih temperatura (grijanje i hlađenje)
– Rad sa cijelim grozdovim ili ruljanim grožđem (zrnima)
• Zagrijavanje grožđa za FLASH DETENTE
• Može se koristiti s dobro isušenim grožđem (zagrijava suhu tvar)
UDOBNOST
• Programabilni upravljač
• Jednostavan i intuitivan zaslon osjetljiv na dodir
• Automatizirani proces
ZAGRIJAVANJE GROŽĐA URANJANJEM,
JEDAN PROCES PROIZVODNJE VINA
KAKO FUNKCIONIRA
Reguliranje temperature grožđa provodi se principom uranjanja i dinamičkog protustrujnog cijeđenja: grožđe se uranja u grijanu kupku i cijedi na perforiranim bubnjevima na kraju procesa grijanja, koji ga zatim prenose dalje.
Proces se u potpunosti kontrolira programabilnim automatom koji regulira temperaturu grožđe na kraju procesa zagrijavanja ovisno o odabranoj vrsti vinifikacije (topla predfermentirajuća maceracija: 70 ° C; Flash Detente: 85 ° C).
Jednostavan i intuitivan zaslon osjetljiv na dodir omogućava operateru da kontrolira različite parametre rada (temperature, vrijeme maceracije) i obavještava operatera o statusu GULFSTREAM.

GULFSTREAM shema
ZAOKRUŽENA, NJEŽNA VINA VOĆNOG OKUSA
Velika isparivačka površina GULFSTREAM eliminira znatan udio neželjenih spojeva iz mošta (metoksipirazin, geosmin i drugi).
Analitička mjerenja pokazala su učinkovitost ovog postupka isparavanja.
Osim toga, proces zagrijavanja grožđa uranjanjem u vruću kupku ima sanitarni učinak na oštećeno grožđe tretiranjem zrna i uništavanjem štetnih enzima.
MODULARNA, NADOGRADIVA SERIJA
MODEL GF7
• Reguliranje visoke i niske temperature
• Cijeli grozdovi ili ruljano grožđe (zrna)
• Od 10 ° C do 85 ° C.
MODEL GF20 i GF30
• Reguliranje visoke i niske temperature
• Cijeli grozdovi ili ruljano grožđe (zrna)
• Cijeđenje prije procesa zagrijavanja
• Od 10 ° C do 85 ° C.
FLASH DETENTE TEHNOLOGIJA
PRILAGODITE SVOJE VINO ZAHTJEVIMA POTROŠAČA
Ovaj inovativni proces termovinifikacije značajno poboljšava kvalitetu vina i prilagođava vrstu vina zahtjevima potrošača.
KVALITETA
• Zaobljena, punija, vina voćnog okusa
• Stabilna boja i mirisi
• Kontrola štetnih enzima (laktoza, polifenol i oksidaza)
• Dobivena vina su manje osjetljiva na propadanje uslijed oksidacije
• Otkriva se puni potencijal grožđa
ISPLATIVOST
• Manje prepumpavanja, ušteda rada
• Koristi se cijeli volumen spremnika
• Snažno – i brže – alkoholna fermentacija
• Bolja kontrola temperature tijekom fermentacije
• Fermentacija iznosi 25% s istom količinom energije
• Lakše odvodnje spremnika (ako je vinifikacija u tekućoj fazi)
• Bolja zamjena rashladnog sredstva tijekom fermentacije
UČINKOVITOST
• Mogućnost neprekidnog rada
• Kontinuirani proces do alkoholne fermentacije
• Smanjeni troškovi grijanja zahvaljujući većoj fleksibilnosti u vrijeme berbe
• Poboljšani kapaciteti podruma za proizvodnju novih tipova vina ili sokova
• Optimizirani podrum s više mogućnosti za enologe
• Kapacitet fermentacije povećan je za 25% uz isti unos energije
UDOBNOST
• PERA programabilni upravljač
• Jednostavno i intuitivno sučelje osjetljivo na dodir
NAČIN RADA
Postupak termovinizacije FLASH DETENTE sastoji se od brze toplinske obrade, uz zagrijavanje grožđa do visoke temperature (do 85°°C) pomoću dinamičkog koaksijalnog izmjenjivača topline ili GULFSTREAM, nakon čega se grožđe zagrijano ubacuje u vakuumsku komoru. Ova komora s visokim vakuumom omogućuje trenutačno hlađenje grožđa. Generirana para se kondenzira, a kondenzat i sokovi se odvode na pumpu za daljnji transport.

Shematski prikaz FLASH DETENTE termovinifikacijskog procesa
UPRAVLJANJE PROCESOM
Proces je u potpunosti kontroliran programabilnim sustavom upravljanja koji regulira temperaturu grožđa nakon izlaza iz komore za zagrijavanje, ovisno o odabranoj vrsti vinifikacije (predfermentirajuća topla maceracija: 70 ° C, FLASH DETENTE termovinifikacija: 85 ° C).
Jednostavno i intuitivno sučelje osjetljivo na dodir omogućuje operatoru da kontrolira različite radne parametre (temperature i vrijeme maceracije) i obavještava operatora o bilo kakvim greškama u procesu.
REZULTATI
U usporedbi s tradicionalnim tehnikama proces FLASH DETENTE značajno povećava količinu ekstrahiranih boja, polifenola i polisaharida. Vina su bogatija bojom, voćnog okusa i punija, ali s istom taninskom strukturom.