Proizvodnja vina – Rashladna tehnika

TARTARATSKA STABILIZACIJA I FLASH PASTERIZACIJA

HLADNA TARTARATSKA STABILIZACIJA
PERA-PELLENC nudi rješenja “ključ u ruke” za hladnu tartaratsku stabilizaciju.

A – rashladnik (chiller); B – izmjenjivač topline (hladnjak); C – spremnik s vinom za tretiranje; D – filtriranje; E – akumulacijski spremnik; F – rekuperacija topline; G – spremnik s tretiranim vinom; H – izolirani (hlađeni) spremnici

FLASH PASTERIZACIJA

PERA FLASH pasterizacijski moduli osiguravaju mikrobiološku stabilizaciju vina uništavajući sve bakterije i kvasce.

Sustav za FLASH pasterizaciju kontoliran automatikom PERA-PELLENC

Tehnologija FLASH pasterizacije sastoji se od nekoliko faza:

• Vino se zagrije na 72°C
• Temperatura od 72°C održava se 20 sekundi
• Naglo hlađenje na početnu temperaturu

PREDNOSTI:
• Vina zadržavaju svoj okus
• Očuvana organoleptička svojstva
• Mikroorganizmi su uništeni
• Čuva spojeve potrebne za sazrijevanje vina
• Nisu korišteni sedimenti filtriranja
• Poboljšana sigurnosna zaštita za prehrambene proizvode
• Manja količina SO2 tijekom starenja
• Učinkovito zaustavljanje procesa
• Jednostavno i lako za korištenje
• Jednostavno održavanje
• Vrlo dobra energetska učinkovitost
• Vrlo mali gubici vina

FERMENTACIJSKI PROCESI

ZNAČAJKE PERA-PELLENC NADZORA I UPRAVLJANJA FERMENTACIJSKIM PROCESOM

• Upravljanje fermentacijskim procesom pomoću zaslona osjetljivim na dodir
• Dvostruki zaslon termostata sa prikazom trenutnih podataka / postavki
• Kučište od nehrđajućeg čelika
• Pneumatski servo ventil

PREDNOSTI
• Kontinuirano upravljanje rashladnim zahtjevima svakog pojedinačnog spremnika
• Smanjeni rizik od pregrijavanja
• Postizanje željene temperature
• Moguća nadogradnja

UPRAVLJANJE
Temperatura je regulirana na intuitivnom zaslonu osjetljivim na dodir s dijagramskim prikazom svih spremnika u podrumu. Na zaslonu vinar može u svakom trenutku vidjeti temperature svih spremnika, radne upute i radne podatke izmjenjivača. Odabirom spremnika moguć je pristup snimljenim podacima promjene temperature u prethodnih 10 dana ili s još većom točnošću tijekom posljednja 24 sata.

Novo sučelje za regulaciju temperature s grafičkim prikazom zadovoljit će potrebe najzahtjevnijih vinara.

OPCIJE
Novi alat za regulaciju pruža mogućnosti koje nikada prije nisu bile dostupne u industriji vina:

• Svi podaci o regulaciji vidljivi su na računalu (neophodni za pouzdano praćenje mase)
• Kontrola i upravljanje preko računalne mreže ili putem interneta
Konačno, vinar može mjeriti i zadržati gustoću, uz potpunu kontrolu procesa fermentacije.

IZMJENJIVACI TOPLINE

PERA koaksijalni cijevni izmjenjivači za toplinsku obradu:

• grožđa
• mošta s krutim česticama ili soka s pulpom

Unutarnja cijev je spiralne izvedbe: cijev je oblikovana da formira zavojnicu, što rezultira povećanom turbulencijom, a time i većim koeficijentom izmjene topline.
Moduli izmjenjivača spojeni su koljenima koji se jednostavno demontiraju.
Valovite spiralne cijevi i spojna koljena tvore kontinuirani presjek izmjenjivača, bez uskih grla i slijepih zonana kojima može doći taloženja mase.

VIŠECIJEVNI MTM IZMJENJIVAČI
Za tretiranje mošta i svih tekućina koja sadrži nečistoće. Jednostavan i metodički dizajn protustrujne cirkulacije kroz veći broj cijevi.

PHV URANJAJUĆI UNIVERZALNI IZMJENJIVAČI
• Preko 10.000 PHV-a u službi
• Dvije ploče od nehrđajućeg čelika, prešane i sastavljene kontinuiranim zavarivanjem, tvore izmjenjivač topline velike čvrstoće sa neprekinutim kanalom za strujanje rashladnog fluida
• Jednostavno čišćenje
• Dostupne širine od 370 do 570 mm
• Dostupne duljine od 800 do 3500 mm
• Površina od 0,6 do 4,2 m²
• Površina prilagođena svakom spremniku (od 5 do 500 hl)
• Kontinuirano reguliranje temperature fermentacije
• Bez miješanja mošta

GREEN CRYO

GREEN CRYO
Multifunkcionalni rashladnici (chilleri) za hlađenje grožđa i vina.
GREEN CRYO je inovativni multifunkcionalni rashladnik koji može tretirati tekućine s čvrstim dijelovima (grožđe, mošt, vino i talog), kao i ostale tekućine (vodu ili glikol). Zahvaljujući originalnom dizajnu, GREEN CRYO može hladiti i grijati.

GREEN CRYO

PREDNOSTI GREEN CRYO:

KVALITETA
• Poštuje cjelovitost proizvoda koji se tretira
• Stalna temperatura

ISPLATIVOST
• Višenamjenski alat: može se koristiti za više zahtjeva
• Amortizacija kroz dulji period
• Rekuperacija energije
• Zadovoljava potrebe manjih proizvođača
• Nisko održavanje (Scroll kompresor)

UČINKOVITOST
• Održivi razvoj: čisti plin veće trajnosti
• Višenamjenski: za tretiranje krute ili tekuće faze
• Bolja energetska učinkovitost (koristi R134a čisti ekološki prihvatljiv plin te koristi rekuperiranu energiju)

UDOBNOST
• Tihi kompresor
• Kompaktan, mobilan i high-tech
• Vrlo jednostavan za uporabu

OPIS I NAČIN RADA GREEN CRYO
GREEN CRYO je mobilni višenamjenski rashladnik koji sadrži:
• prigušni ventil
• kompresor (Scroll)
• kondenzator (dvostruki kondenzator zraka i vode).

Ekološki prihvatljiv radni medij (R134a) apsorbira preuzima na sebe toplinu u isparivaču (od grožđa, masulja, vode itd.) otpušta istu u kondenzatoru (odbacujući je u okolni zraka ili koristi za pripremu tople vode za moguće potrebe vinarije).

Isparivač je načinjen od 3 koncentrične cijevi (sustav cijev u cijevi):
• Kroz najužu cijev cirkulira grožđe, mošt ili vino
• Kroz srednju užu cijev (prvi prsten) cirkulira rashladni medij R134a
• Kroz najveću cijev (drugi prsten) cirkulira tekućina: voda i glikol

GREEN CRYO – presjek cijevnog izmjenjivača

Energija se rekuperira preko pločastog izmjenjivača topline kojim je moguće zagrijati vodu, čime se postiže visoka energetska učinkovitost (COP> 6). Ovakav način priprema tople vode ne uzrokuje dodatne eksploatacijske troškove, a može se koristiti za aktiviranje kvasaca, toplina potrebna za malolaktičku fermentaciju, za pranje vinarije ili druge namjene.

GREEN CRYO – višenamjenski uređaj

GREEN CRYO je bitan dio procesa vinifikacije i učinkoviti multifunkcionalni uređaj idealan za potrebe vinarije ili podruma.

RJESENJA PO NARUDZBI

RJEŠENJA PO NARUDŽBI / SUSTAVI KLIMATIZACIJE VINSKIH PODRUMA

INDIVIDUALNA RJEŠENJA PO MJERI
Stanica za pripremu hladne vode

Više od 700 strojeva (od 5.000 do 2.000.000 negativnih kalorija) instalirano je u cijelom svijetu.
• Sa Scroll kompresorom do 250.000 negativnih kalorija
• S vijčanim kompresorom od 250.000 do 2.000.000 negativnih kalorija

SUSTAVI KLIMATIZACIJE VINSKIH PODRUMA

OSTALI PROCESI