Proizvodnja vina – Prešanje

PNEUMATSKE PREŠE SERIJE SMART

SMART PRESS – PNEUMATSKE MEMBRANSKE PREŠE
Nova serija Smart Press pneumatskih preša opremljenih najnovijim inovacijama zadovoljava potrebe najzahtjevnijih vinara. FAST PRESS podnice za ocijeđivanje i sustav pametnog prešanja omogućuju optimalnu korištenje tlaka zraka za cijeđenje najkvalitetnijeg soka. Raspon Smart Press pneumatskih preša od 20 do 150 hl s otvorenim ili zatvorenim kavezom zadovoljiti će potrebe svih vrsta podruma.

PREDNOSTI

KVALITET
• Zaštita soka
• Odvođenje soka u zatvoreni inertni spremnik
• Arome su sačuvane i boja je zaštićena
EASY PRESS 2 ciklus pametnog prešanja jamči kvalitetu
• Sok je čist, bistar
INGAS i ENOXY + sustavi štite od oksidacije
• Sokovi su na kraju prešanja bolje zaštićeni i kvalitetniji

ISPLATIVOST
• Manje vremenski razmak između ciklusa prešanja
• Povećan kapacitet punjenja
• Izbor ciklusa ovisno o željenom profilu
• Ušteda vode i energije
• Preša se može koristiti za maceraciju
• Kvalificirano održavanje i servis

UDOBNOST
• Novi TOUCH PRESS zaslon osjetljiv na dodir u boji – ergonomski i intuitivan
EASY PRESS 2 pametno upravljanje ciklusima prešanja
• Prešanje je brzo, a preša jednostavna za pranje zahvaljujući FAST PRESS rešetkama za brzo pranje * (15′ do 30 ‘)
• Jednostavno korištenje
• Manje rukovanja od strane operatera
• Masulj se prazni u potpunosti i brzo

UČINKOVITOST
• Cijeli raspon prilagođen svim podrumima
• Otvor za potpuno pražnjenje za temeljito čišćenje preše
• Robustan i pouzdan dizajn
• Brže odvođenje soka:
veća površina odvodnje (30-140% veća) *
• Poboljšani kapacitet punjenja:
brži otjecanje (15-25% brži)
• kraće vrijeme prešanja

Dizajn optimiziran za lakše pranje preše:

• Nove drenažne rešetke FAST PRESS i zavojnica za pražnjenje koja prikuplja i usmjerava masulj prema odabranim vratima omogućuju potpuno pražnjenje preše.
• Sa sustavom brzog otvaranja rešetke spremnik se temeljito ispire za samo 30 minuta. Dnevno pranje se obavi za 15 minuta.
• Nema više nepristupačnih kutova, spremnik je savršeno očišćen!

JEDNOSTAVNO I PAMETNO PROGRAMIRANJE
Novi intuitivno TOUCH PRESS sučelje s ekranom osjetljivim na dodir i EASY PRESS 2 sustav pametnog prešanja pojednostavljuju upotrebu od samog početka korištenja:

• Programiranje ciklusa prešanja
• Mogučnost promjene programa prešanja u bilo kojem trenutku
• Spremanje programa (u naprednom modu) na USB memoriji
• Ciklus prešanja ovisi o 2 kriterija koje je postavio operator:
kvaliteta i suhoća masulja
• Otklanjanje nedostataka (informacije o nedostatku i predloženom rješenju)

DVA TIPA PROGRAMIRANJA

NAPREDNO
Prilagodljivo
• Programiranje različitih faza prešanja od strane operatera: tlak, vrijeme zadržavanja, broj prekida ciklusa
• 20 programa s 99 mogućih programskih linija

EASY PRESS 2
Inteligentno
• Automatsko upravljanje ciklusima prešanja u skladu s protokom soka, a završetak ciklusa ovisi o željenom stupnju suhoće
• Optimizirano vrijeme prešanja kao i broj prekida ciklusa
• Bolja kvaliteta ekstrahiranih sokova
• Prešanje se zaustavlja kada masulj/komina dosegne određenu suhoću
• Odabir 5 unaprijed definirane preševine: ruljano grožđe, cijeli grozdovi, fermentirani masulj, ocijeđena zrna, masulj nakon maceracije

PNEUMATSKE PREŠE SERIJE PN EVOLUTION

PN EVOLUTION – PNEUMATSKE MEMBRANSKE PREŠE

PN EVOLUTION serija
Nova serija pneumatskih preša PN EVOLUTION zadovoljava potrebe najzahtjevnijih podruma. Te preše su opremljene novim FAST PRESS rešetkama za cijeđenje, te zatvorenim i inertnim spremnicima za sok. Ove inovacije omogućuju povećanje kapaciteta punjenja preše i smanjenje vremena prešanja, uz očuvanje kvalitete soka. PN EVOLUTION pneumatske preše dolaze u veličinama od 240hl do 600 hl.

PERA PREDNOSTI
UČINKOVITOST
• Povećana površina rešetki za cijeđenje: do 360% *
• Veći kapacitet punjenja preše: do 35% više *
• kraće vrijeme pršanja
• Učinkovita vakuumska pumpa: faze prekidanja ciklusa su vrlo kratke
• Serija uređaja prilagođena svim podrumima
• Robusnost
• Kvalificirano održavanje na licu mjesta i post-prodajni servis
* ovisno o modelu, vrsti i stanju grožđa i vremenu punjenja

ISPLATIVOST
• Preša se može koristiti za maceraciju
• Izbor ciklusa ovisno o željenom profilu
• Ušteda vode (automatski pranje) i energije
• Optimalna uporaba preše: više ciklusa prešanja dnevno po preši

KVALITETA
• Zaštita sokova
• Sokovi kapaju izravno u zatvoreni spremnik zaštićeni inertnim plinom
• Masulj je zaštićen INGAS i ENOXY+ antioksidacijskim sustavima
• Arome su sačuvane i poboljšane
• Sok je čist i proziran zahvaljujući samo-filtriranju u preši
• Sokovi na kraju prešanja su bolje zaštićeni i vrijedni

UDOBNOST
TOUCH PRESS ergonomski i intuitivni zaslon u boji osjetljiv na dodir
• Brzo i jednostavno pranje zahvaljujući rešetkama za cijeđenje Fast Press
• Jednostavno za održavanje
• Jednostavno za korištenje
• Masulj/komina se potpuno prazni
• Automatsko čišćenje: smanjena potrošnja vode, manje rukovanja i manje potrošenog vremena

POBOLJŠANA UČINKOVITOST:
VEĆI KAPACITET PUNJENJA
SKRAĆENO VRIJEME PREŠANJA I JEDNOSTAVNO ZA KORIŠTENJE

Robustan dizajn:
PN EVOLUTION 480 – 600: spremnik preše je postavljen na 2 valjka

• Povećana površina cijeđenja: do 360% više *
• Veći kapacitet punjenja: do 35% više *
• Brže prešanje: do jednog sata manje *
* ovisno o modelu, vrsti i stanju grožđa i vremenu punjenja

• Brzo čišćenje pomoću automatskog sustava pranja
• Smanjena potrošnja vode i kraće vrijeme pranja
• Masulj/komina se prazni brzo i potpuno
• Brzo i jednostavno temeljito pranje ispod rešetki za cijeđenje

Optimalnim dizajn za prešanje kako bi se zadovoljili svi zahtjevi:
• Spremnici su opremljeni ventilima za odzraku čime je omogućno:
– Uravnoteženiji pritisak na membranu
– Učinkovitiji prešanje
PERA preše koriste prehrambenu poliuretansku membranu koja može prešati vrlo malu količinu grožđa
• Zavojnica gura masulj/komoru prema vratima za brzo pražnjenje.

JEDNOSTAVNO, PAMETNO PROGRAMIRANJE
PERA automatika i programiranje u kombinaciji s novim TOUCH PRESS intuitivnim sučeljem osjetljivim na dodir omogućuje Vam:

• Programiranje ciklusa prešanja
• Spremanje programa (u naprednom modu) na USB memoriji
• Izmjena programa prešanja u bilo kojem trenutku
• Otklanjanje nedostataka (informacije o nedostatku i predloženom rješenju)

DVA TIPA PROGRAMIRANJA

NAPREDNO
Prilagodljivo
• Programiranje različitih faza prešanja od strane operatera: tlak, vrijeme zadržavanja, broj prekida ciklusa
• 20 programa s 99 mogućih programskih linija

EASY PRESS 2
Inteligentno
• Automatsko upravljanje ciklusima prešanja u skladu s protokom soka
• Optimizirano vrijeme prešanja kao i broj prekida ciklusa
• Bolja kvaliteta ekstrahiranih sokova
• Prešanje se zaustavlja kada masulj/komina dosegne određenu suhoću
• 3 programa: lagana, prosječna i teška berba

PNEUMATSKE PREŠE ZA ŠAMPANJAC

PREŠE ZA PROIZVODNJU ŠAMPANJCA (CHAMPAGNE)

SMART PRESS preše za potrebe Champagne vinogradara.
Od 1989. godine, PERA je otvorio poslovnicu u srcu vinarstva, regiji Champagne, što znači mogućnost pružanja pravovremene odgovarajuće, specifične i ciljane tehničke podrške. Stručnjaci u mjestu Plivot (Champagne regija) postavljaju i instaliraju centre za prešanje, kao i kontrolne programabilne stolove za odobravanje i kontrolu kvalitete. Tehničari obavljaju godišnje radove na održavanju, a tijekom berbe post-prodajna usluga osigurana je od strane PERA tehničara, koji su dostupni 24 sata dnevno.

PERA preše dizajnirane su da udovoljavaju strogim propisima i stečenim znanjima koji se primjenjuju za proizvodnju šampanjca. Svaki model preše zadovoljava uvjete koje je postavio CIVC uz pridržavanje regulative br. 2010-1441 22. iz Studenog 2010. godine.

TOUCH PRESS PROGRAMIRANJE PREŠANJA ŠAMPANJCA
Operateru je prikazan tijek proces prešanja u trenutnom vremenu, uz istovremeno prikazivanje različitih parametara. Moguće je podešavanje ili prikaz informacija u bilo kojem trenutku.

• Praćenje toka masulja, programi se mogu spremiti.

• Pomoć pri održavanju, dijagnostika.

PROGRAMIRANJE
• Uobičajeni način rada: automatski ciklus radi u uzastopnim fazama sa skokovima od 200 mbar. Tlak se održava vremenski programirano.

• Način regulacije prtoka soka: ciklus automatskog prešanja se regulira prema protoku soka. Sonda za mjerenje tlaka na zračnoj strani omogućava izračunavanje povećavanja tlaka radi kompenzacije količine protoka sokova.

• Optimalan, kvalitetan pametni program PERA-PELLENC serije. Elektromagnetski mjerač protoka mjeri količinu protoka soka u bilo kojem trenutku. Automatski kontroler uzima u obzir svojstva prešanog šampanjca (prvi sok, da li je fermentiran, veličinu) i zahtjevi korisnika: prilagođava pritisak i trajanje ciklusa, smanjuje broj rotacija i miješanja, kako bi se postigla fermentacija u tri prešanja.

• Opcija Evolucija: pritisak je prilagođen da odgovara napunjenosti spremnika.

AUTOMATSKO PRANJE SPREMNIKA PREŠE
Automatski sustav pranja korištenjem aksijalnog ulaza u prešu, osigurava temeljito čišćenje spremnika.

AUTOMATSKI DOZATOR SUMPORA
• Automatski dozator sumpora povezan s funkcijom prešanja daje vinaru veliki izbor za kontinuirano doziranje sulfita u mošt, izbor veličine doza otopine za proces fermentacije, te ispuštanje povezano s protokom soka za Optimalni program.
TOUCH PRESS zaslon prikazuje preostalu količinu i izračunate količine doziranja za automatsko upravljanje. S druge strane, veza između dozatora sumpora i programa za prešanje, neutralizira potrebu za pumpom tijekom miješanja, te moguće prekida napajanja ili nenamjernih zaustavljanja.
• 6-litreni PVC spremnik, peristaltička pumpa za doziranje.

SUSTAVI ZAŠTITE OD OKSIDACIJE

INGAS
OTJECANJE SOKA U STRUJI NEUTRALNOG PLINA

PERA-PELLENC nudi neophodan, učinkovit i jednostavan postupak za otjecanje soka u struji neutralnog plina kako bi se očuvao aromatski potencijal grožđa.

Sok otječe iz spremnika preše i ulazi u zaštičenu posudu pod pritiskom neutralnog plina (CO2 ili dušika) kroz jedan ispust: sok više nije u kontaktu s okolnim zrakom.
Optimizirano impulsno ubrizgavanje neutralnog plina pod rešetkama za cijeđenje tijekom prešanja štiti sokove od oksidacije.

Ovaj sustav ima brojne prednosti:
• Neutralno prešanje
• Boja i mirisi su zaštićeni
• Kompaktan, jednostavan i učinkovit sustav
• Preša ostaje višenamjenska
• Nema amortizacije ako ga želite prodati
• Nema onečišćenja plinovima (nereciklirajući, neutralni plin neškodljiv za hranu)
• Niža potrošnja plina (oko 10% volumena za svako prešanje)

Ovaj sustav može se nadopuniti s ENOXY+ sustavom kako bi se smanjio ulaz antioksidanata (SO2, na primjer) i zaštitili sokovi nastali procesom prešanja.

INGAS ŠTITI SOKOVE OD OKSIDACIJE

ENOXY +
ZA OPTIMALNU ZAŠTITU MOŠTA

Ovaj sustav omogućuje automatsko ubrizgavanje antioksidacijske otopine za vrijeme prekida ciklusa prešanja, smanjivanjem ukupne ubrizgane količine frakcioniranjem tijekom procesa ekstrakcije soka, što ga čini učinkovitijim.
Ovaj se proces temelji na načelu frakcioniranja ubrizgavanja antioksidansa tijekom procesa ekstrakcije soka. Doprinos podijelom znači češće doziranje manje količine. Ubacivaanjem vrlo malih količina u prešu blokira djelovanje enzima PPO (polyphenol oxidase).

Ovaj sustav ima brojne prednosti:
• Veći aromatski intenzitet sokova
• Moguća upotreba s SO2:
– Smanjeni rizik: manja pogreška
– Specifično i postupno doziranje
– Učinkovitiji SO2
– Smanjenje količine SO2
• Sustav ugrađen u prešu
• Gluten ostaje očuvan
• Povećana proizvodnja tiola
• Prešana masa je očuvanija
• Boja je zaštićena
• Jednostavno i učinkovito
• Preša ostaje višenamjenski
• Nema amortizacije ako ga želite prodati
• Sustav je kompaktan

ENOXY+ KONTROLIRANO UBRIZGAVANJE ANTIOKSIDANTA